Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1 jajo
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 200g marmolady różanej
- 400 g masy makowej Bakalland
- 150 ml mleka
- sok z 1 cytryny
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- garść migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Aromatyczna dzika róża w niebanalnym duecie z makiem smakuje wybornie i sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta miksujemy z jajem i tłuszczem przez 2-3 minuty.
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Wyjmujemy ciasto i odstawiamy je do wystudzenia.
- Podpieczone ciasto smarujemy masą makową Bakalland.
- W misce ucieramy cukier puder z żółtkami, a następnie dodajemy do nich mleko oraz sok z cytryny i polewamy kremem masę makową.
- Tartę wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Na wierzch wykładamy marmoladę różaną, posypujemy brzegi płatkami migdałów i wsadzamy do piekarnika na kolejne 10 minut.
- Tartę po przestudzeniu dekorujemy ulubionym pikiem.
Zapach tarty z makiem i marmoladą różaną wprawi wszystkich domowników w świąteczny, dobry nastrój.