Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 4 dojrzałe figi
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Figi i czekolada? To połączenie idealne! Przekonajcie się sami. :)
- Przygotowujemy 12 papilotek i metalową formę do wypieku babeczek.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Czekoladę łamiemy w kostki i wrzucamy do szklanki.
- Szklankę z czekoladą wstawiamy do ceramicznej miseczki z wrzątkiem.
- Mieszamy czekoladę do momentu, aż całkowicie się rozpuści, pilnując, aby woda nie dostała się do czekolady.
- Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej, mleko, kakao, czekoladę, wsypujemy zawartość mieszanki do wypieku domowego ciasta i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
- Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną i zaczną lekko pękać.
- Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Dwie figi przekrawamy na pół i łyżeczką wyciągamy miąższ, który umieszczamy w garnku.
- Dodajemy wodę i cukier, a następnie całość podgrzewamy na średnim ogniu.
- Kiedy syrop zacznie lekko gęstnieć dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość do zgęstnienia.
- Pozostałe figi kroimy w plastry.
- Wierzch babeczek dekorujemy figową galaretką, plasterkami świeżych fig.
- Przed podaniem wbijamy w babeczkę ulubiony pik.
To niebanalne i słodkie połączenie zachwyci gości na przyjęciu i domowników w zwykłe, letnie popołudnie. Ten wypiek spisze się niezależnie od okazji!