Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 200 g sera bleu
- 20 białych winogron
- 4 łyżki cukru
- 100 ml wody
Przygotowanie
Winogrona to owoce, które lubią łączyć się z różnymi smakami. Spróbujcie pary winogrona + ser bleu w babeczkach czekoladowych.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu). Przygotowujemy papilotki i formę do wypieku babeczek.
- Czekoladę w kostkach wrzucamy do szklanki, którą wkładamy do ceramicznej miski z wrzątkiem. Mieszamy do rozpuszczenia.
- Mieszamy dokładnie jajka, olej, kakao, mleko, czekoladę i mieszankę do wypieku babeczek.
- Nakładamy ciasto do foremek, do 3/4 wysokości.
- Pieczemy ok. 20-25 minut do wyrośnięcia babeczek. Odstawiamy do ostudzenia.
- Podgrzewamy w garnku wodę, grona winogron i cukier do zagotowania, aż do otrzymania syropu.
- Odcinamy 1/3 góry babeczek i przekładamy kostkami sera bleu i dwoma gronami winogron.
- Wybieramy ulubione piki i wbijamy do babeczek!
Smakują Wam takie ciekawe smakowe połączenia?