Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajko
- 100 g zimnej margaryny
- 200 g ciemnych winogron
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 opakowanie orzechów nerkowca Bakalland
- 1 gałązka rozmarynu
Przygotowanie
Dla wielbicieli intensywnych smaków przepis na tartę winogronową z tymiankiem będzie strzałem w dziesiątkę. Kto odważny, niech się przekona czy skradnie serce i pobudzi kubki smakowe.
- Winogrona myjemy i kroimy na połówki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190⁰C (bez termoobiegu).
- Szybko wyrabiamy mieszankę do wyrobu ciasta kruchego z jajem i margaryną lub masłem.
- Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, podsypując mąką, a następnie wykładamy nim dno i boki formy.
- Formę wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
- W misce mieszamy ser ricotta, skórkę otartą z 1 cytryny i sok z połówki cytryny, żółtko oraz 2 łyżki świeżego tymianku.
- Krem wykładamy na podpieczone ciasto.
- Na wierzchu układamy pokrojone w połówki winogrona i wykańczamy plasterkiem cytryny oraz 1 łyżką tymianku.
- Tartę wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
- Przed serwowaniem ozdabiamy dowolnie wybranym pikiem.
Aromat takiej tarty przekona nawet przeciwników słodkości.