Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- dynia hokkaido lub 1 szklanka puree dyniowego
- 250 g twarożku sernikowego
- pół szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek mąki
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki masła
Przygotowanie
Pieczona dynia nadaje przepiękny kolor wypiekom. Skoro jest na nią sezon, trzeba to wykorzystać! Oto przepis na aromatyczne babeczki.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Kroimy dynię hokkaido w ćwiartki (po wydrążeniu pestek), pieczemy ją przez 30 minut - ten punkt możemy pominąć jeśli mamy gotowe puree z dyni.
- Gdy dynia się piecze, miksujemy twarożek z cukrem pudrem na gładką masę.
- W osobnej misce miksujemy posypkę: brązowy cukier, mąkę, cynamon i masło.
- Z upieczonej dyni wydrążamy miękki miąższ i blendujemy na gładki krem (powinna wyjść ok. 1 szklanka).
- Do dyni dodajemy jajka, olej, mleko, śmietanę, cynamon, gałkę muszkatołową i mieszankę babeczek do domowego wypieku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Do 12 silikonowych foremek nakładamy po jednej łyżce ciasta i jedną łyżeczkę masy serowej. Na wierzch sypiemy dwie łyżki cynamonowej kruszonki.
- Pieczemy babeczki około 25 minut.
- Po wystudzeniu wbijamy w babeczki ulubione piki. Gotowe!
Jeśli zdążymy sfotografować babeczki to możemy sobie pogratulować! Niestety zwykle znikają zaraz po wyjęciu z piekarnika.