Tarta z aronią - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z aronią
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 110 g margaryny
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki mąki do podsypania
Nadzienie:

Przygotowanie

Cierpki, czasami gorzki owoc, który świetnie sprawdza się w tarcie, na 6 liter...aronia! W połączeniu z krzyżówką w dłoni stanie się najlepszym kompanem na popołudniowy relaks.

  1. Aronię myjemy, po czym przekładamy do garnka, dodając wodę, 200 g cukru i cynamon.
  2. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, po czym dosypujemy galaretkę i mieszamy aż do zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  3. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli, a kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodajemy cukier, ubijając na najwyższych obrotach, aż stanie się błyszcząca.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  5. Czekoladę łamiemy w kostkę, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na 10 minut do ceramicznej miseczki umieszczonej w większej misce z wrzątkiem.
  6. Mieszankę do wyrobu domowego ciasta kruchego miksujemy z jajem i margaryną, dodając stopniowo stopioną czekoladę.
  7. Dno formy do tarty (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  8. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blat o grubości około 5 mm i wyklejamy nim dno i boki formy, nakłuwając lekko widelcem.
  9. 1/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
  10. Na spód tarty wykładamy masę owocową i pianę z białek.
  11. Zmrożone ciasto przecieramy przez tarkę rozkładając równomiernie na wyłożoną pianę.
  12. Ciasto pieczemy przez 50 minut, aż piana się zarumieni.
  13. Upieczoną tartę studzimy i ozdabiamy pikiem.

Nie ma nic lepszego od rozpływającego się w ustach smaku aronii, prawda?

Tarta z aronią - wyrazisty smak w delikatnym cieście

Jeśli szukasz deseru, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także wspiera zdrowie, koniecznie wypróbuj ten wyjątkowy przepis na tartę z aronią. Aronia to owoc o niezwykłych właściwościach — bogata w antyoksydanty, witaminy i składniki mineralne, wzmacnia odporność i wspiera serce. Dzięki swojemu lekko cierpkiemu smakowi świetnie sprawdza się w słodkich wypiekach, nadając im wyjątkowy, głęboki aromat i piękny, intensywny kolor.

Tarta z aronią z naszego przepisu łączy w sobie kruche, maślane ciasto z dodatkiem gorzkiej czekolady i delikatne, puszyste nadzienie na bazie białek i galaretki. Aronię warto wcześniej odpowiednio przygotować — krótko sparzyć lub lekko obgotować, aby złagodzić jej charakterystyczną cierpkość i wydobyć słodycz. W naszym przepisie aronia doskonale komponuje się z galaretką o smaku czarnej porzeczki oraz nutą cynamonu, tworząc niezapomniany smak, który zachwyci każdego.

Ten przepis na tartę z aronią to świetny pomysł na deser na wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania czy popołudniową kawę. Tarta z aronią nie tylko pięknie wygląda, ale także zaskakuje swoją wyjątkową teksturą i bogactwem smaku. Spróbuj już dziś i przekonaj się, że aronia to owoc, który zasługuje na miejsce w Twojej kuchni, nie tylko w sezonie!

Tarta z aronią

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze