Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 5 brzoskwiń
- sok z 1 limonki
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 2 żółtka
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Na pochmurne dni najlepszym rozwiązaniem jest słoneczne ciasto z brzoskwiniami, podkręcone sokiem z limonki i cynamonem.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia się składników (około 2-3 minuty).
- Smarujemy tłuszczem dno formy tarty (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką i wykładamy nim dno i boki formy. Nakłuwamy ciasto widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
- Trzy brzoskwinie obieramy i kroimy na ćwiartki, dodajemy sok z limonki. Blendujemy.
- Po uzyskaniu konsystencji gładkiego musu dolewamy śmietankę oraz dodajemy 2 żółtka. Dokładnie mieszamy.
- Na podpieczone ciasto wylewamy brzoskwiniowy krem.
- Dwie pozostałe brzoskwinie kroimy na połówki i na plastry. Dekorujemy nimi wierzch tarty i posypujemy cynamonem.
- Całość wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
- Gotową tartę dekorujemy pikiem.
Tarta z brzoskwiniami rozproszy chmury i nawet w pochmurny dzień wprawi każdego w dobry nastrój. Smacznego!