Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 200 g poziomek
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
- 200 g sera mascarpone
- 100 g cukru
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 opakowanie pistacji Bakalland
Przygotowanie
Nieziemski, słodki zapach poziomek działa tak mocno, że aż żal odmówić sobie babeczek z tymi owocami!
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Myjemy poziomki pod bieżącą wodą, a pistacje obieramy z łupinek i zalewamy gorącą wodą, żeby dokładnie je obrać.
- Mieszamy babeczki do domowego wypieku z jajkami, mlekiem i olejem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przekładamy ciasto do foremek (3/4 wysokości), w każdej zatapiamy kilka poziomek. Całość pieczemy 20-25 minut, aż do zarumienienia się babeczek. Odstawiamy do wystudzenia.
- Miksujemy śmietanę do uzyskania sztywnej konsystencji.
- Mieszamy mix do śmietany z cukrem i dodajemy do ubitej śmietanki. Miksujemy.
- Do masy dodajemy ser mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę na wolniejszych obrotach - do uzyskania gładkiego kremu. Masę wstawiamy do lodówki.
- Na schłodzone babeczki nakładamy łyżką krem śmietanowy i dekorujemy poziomkami oraz posiekanymi pistacjami.
- Wbijamy ulubione piki do babeczek. Gotowe!
Połączenie pistacji i poziomek jest naprawdę obłędne. Do tego słodki smak babeczek i... palce lizać!