Tarta z fasolką szparagową
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 0.5 kg zielonej fasolki szparagowej
- 0.5 kg bobu
- 200 g sera Mimolette
- pół słoika suszonych pomidorów w oleju
- 1 żółtko
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- sól; pieprz do smaku
Przygotowanie
Sezonowe warzywa takie jak fasolka szparagowa i bób świetnie sprawdzą się jako główni bohaterowie tarty, podkręconej serem Mimolette.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Schłodzonym ciastem wykładamy formę i pieczemy przez 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Bób i fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 minut.
- Po ugotowaniu warzywa odcedzamy, a z bobu ściągamy skórkę.
- Ugotowany bób z dodatkiem soli i pieprzu blendujemy z połową słoiczka suszonych pomidorów i 4 łyżkami oleju z pomidorów na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz śmietankę i dokładnie mieszamy.
- Nadzienie wykładamy na podpieczone ciasto.
- Ugotowaną fasolkę szparagową rozkładamy na wierzchu nadzienia.
- Ser Mimolette trzemy na grubych oczkach i połową posypujemy wierzch tarty.
- Całość pieczemy przez 15-20 minut.
- Tartę wyciągamy do przestudzenia, posypujemy wierzch pozostałą ilością sera.
- Przed podaniem dekorujemy pikiem.
Kombinacja warzyw i aromatyczny ser to świetny zestaw na wiosenny obiad czy lunch do pracy. Smacznego!