Tarta ze szparagami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 mały słoik białych szparagów
  • 1 kulka sera mozarella
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 jaja
  • sól; pieprz
Dekoracje:
  • 3 jaja

Przygotowanie

Sezon na szparagi jest krótki, dlatego warto wykorzystać go jak najlepiej. Dobrym pomysłem jest przygotowanie zielonej tarty.

  1. Szparagi i fasolkę obieramy, a następnie kroimy w duże kawałki, groszek płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Warzywa podgotowujemy w gorącej, osolonej wodzie, aż trochę zmiękną.
  3. Orzeszki piniowe podpiekamy na suchej patelni.
  4. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  5. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  6. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  7. Wychłodzonym ciastem wykładamy formę (o średnicy około 28 cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  8. Parmezan trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie mieszamy z mlekiem, żółtkiem i doprawiamy do smaku.
  9. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  10. Ugotowane i odcedzone warzywa układamy na wierzchu tarty i posypujemy orzeszkami piniowymi.
  11. Całość pieczemy przez 15-20 minut.
  12. Przed podaniem posypujemy odrobiną startego parmezanu i dekorujemy pikiem.

To świetna propozycja na zdrowy, lekki, wiosenny obiad.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy