
Tarta z rukolą
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
 - 125 g masła
 - 1 żółtko
 - 50 ml wody
 - duża szczypta soli
 - pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
 
- garść rukoli
 - pół papryki czerwonej
 - pół bakłażana
 - 1 cebula
 - 6 pomidorków koktajlowych
 - 100 g sera feta
 - 200 ml śmietanki kremówki 30%
 - 1 jajo
 - oliwa z oliwek do natarcia warzyw
 - pieprz i sól do smaku
 
Przygotowanie
Tarta z rukolą i pieczonymi warzywami może być potraktowana jako lżejsza wersja pizzy.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
 - Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
 - Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
 - Wystudzonym ciastem wykładamy formę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-30 minut, aż do zrumienienia. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia na około 10 minut.
 - W piekarniku podpiekamy warzywa natarte oliwą, aż zmienią kolor na brzegach (około 20 minut).
 - Mieszamy śmietankę i jajo. Doprawiamy do smaku.
 - Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
 - Podpieczone warzywa (usuwamy ostrożnie skórkę z papryki) układamy na tarcie i rozkruszamy ser feta równomiernie na wierzchu tarty.
 - Pieczemy całość w piekarniku przez 15-20 minut.
 - Przed podaniem posypujemy rukolą i dekorujemy pikiem.
 
Zdrowa i pyszna tarta z warzywami i rukolą świetnie sprawdzi się na letni obiad. Smacznego!
