Tarta z cebulą dymką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki curry
  • 2 cebulki dymki
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

Cebulka dymka jest głównie znana jako dodatek do sałatek oraz twarożku - z powodzeniem może jednak być głównym bohaterem tarty!

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  2. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Curry, śmietankę i pokrojoną drobno cebulkę dymkę mieszamy z żółtkami. Doprawiamy do smaku.
  6. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
  7. Pieczemy całość w piekarniku przez 15-20 minut.

Łatwa i szybka tarta z cebulką dymką to szybki i smaczny obiad na wiosenne dni! Domownicy ją pokochają. :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy