Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 3 różowe grejpfruty
- 3 żółtka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
- 100 ml mleka
- 3 duże białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Przygotowanie
Tarta z grejpfrutem wykończona bezą to słodka niespodzianka, która sprawdzi się na każdą okazję.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy z jajem i tłuszczem do połączenia składników (około 2-3 minuty).
- Smarujemy tłuszczem dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm).
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Wykładamy ciastem dno i boki formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia.
- Mieszamy żółtka, mleko, 2 łyżki miodu i sok wyciśnięty z 2 grejpfrutów.
- Wylewamy krem na podpieczone ciasto i dodajemy pokrojony miąższ z połowy grejpfruta.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do piany dodajemy po łyżce cukier, cały czas ubijając. Po 3-4 minutach ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Pianę wykładamy na wierzch podpieczonego kremu i wstawiamy do piekarnika na 20 minut, aż zarumieni się na wierzchu.
- Gotową tartę dekorujemy miąższem z połowy grejpfruta.
- Wypiek wieńczymy wbitym pikiem z ulubionym tekstem.
Efektowne i orzeźwiające połączenie to gwarancja słodkiej niespodzianki dla solenizantów lub domowników.