Babeczki z chili - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 opakowanie kremu czekoladowe brownie Delecta
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • szczypta chili
Dekoracja:
  • szczypta chili

Przygotowanie

A gdyby tak na majówkowy deser podać babeczki czekoladowe z chili. Ciekawe czy połączenie smaku czekolady z chilli przypadnie domownikom do gustu.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, kakao i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  3. Zawartość torebki z kremem czekoladowe brownie wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chili i dolewamy mleko i śmietankę. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
  4. Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
  6. Ostudzone babeczki przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego.
  7. Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.
  8. Wbijamy w babeczki pik.

Czas wspólnie wgryźć się w ten smak.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy