Babeczki z kajmakiem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie i dekoracja:

Przygotowanie

Te babeczki kryją w swoim środku słodki kajmak. Element z marcepanu nada im indywidualny charakter, np. ozdobione marcepanowym jajkiem z powodzeniem odnajdą się w Wielkanocnych koszyczkach.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
  3. Marcepan kroimy w dużą kostkę. Odkładamy 12 kostek i formujemy z nich jajka, które posłużą do dekoracji.
  4. Do 12 silikonowych foremek nakładamy po 1 łyżce ciasta, następnie 1 kostkę marcepanu i na wierzch 1 łyżkę ciasta.
  5. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy, czy babeczki są upieczone.
  6. Po ostudzeniu babeczek przekrawamy je na pół, przekładamy 1 łyżką masy krówkowej, a odrobiną masy i marcepanowym jajkiem dekorujemy wierzch babeczki.
  7. Babeczki ozdabiamy ulubionymi pikami.

Pozostaje już tylko słuchać zachwytów rodziny.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy