Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasto Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 200 g mrożonych malin
- 2 łyżki cukru
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 żółtko
- 2 małe awokado lub 1 duże
- 3 łyżki żelatyny Delecta
- 200 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 100 g pistacji Bakalland
Przygotowanie
Guacamole na słodkiej tarcie?! A dlaczego nie? W połączeniu z malinami może powstać coś wspaniale pysznego...
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Formę na tartę o średnicy (około 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy z margaryną lub masłem i jajem, aż do połączenia się składników.
- Ciasto rozwałkowujemy na blat o grubości około 5 mm. Wyklejamy nim dno i boki formy, lekko nakłuwając widelcem.
- Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy około 20-30 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10 minut.
- Maliny rozmrażamy i odcedzamy sok. Przekładamy do miski i ucieramy blenderem do powstania musu.
- Do musu dodajemy cukier, śmietanę i żółtko, mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Masę wylewamy na kruchy spód i zapiekamy kolejne 20 minut.
- Upieczoną tartę studzimy przez 10 minut.
- Awokado myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Rozdrabniamy blenderem i dodajemy miód.
- Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, a kiedy zacznie tężeć łączymy z masą awokado.
- Na ostudzoną tartę wykładamy masę awokado.
- Ozdabiamy pistacjami i pikiem.
Co sądziecie o takim połączeniu? Jest wspaniale pyszne? :)