Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 30 g migdałów w płatkach Bakalland
- 100 ml mleka
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 10 g nalewki z pigwy
- 100 g miodu
- 400 g masy makowej Bakalland
- garść rodzynek Bakalland
- 1 jajo
- 10 daktyli drylowanych Bakalland
- 100 ml śmietany
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta roztopionej w połowie szklance wody
Przygotowanie
Mak kojarzy się z drożdżowymi wypiekami z okazji świąt, amaretto i chrupiącymi bakaliami. Tarta to również świetny pomysł na aromatyczny wypiek z makiem.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190º C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy zawartość torebki z ciastem do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
- Miksujemy przez około 2‒3 minuty do połączenia się składników.
- Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Wykładamy dno i boki formy ciastem i nakłuwamy je widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
- Mieszamy bakalie z mlekiem, jajem, masą makową, nalewką i miodem.
- Powstałą masę wykładamy na wystudzone ciasto i pieczemy przez 30 minut.
- Blendujemy daktyle, powoli dodając śmietanę i żelatynę. Wylewamy polewę na powierzchnię tarty i pozostawiamy do zastygnięcia.
- Kawałki świeżo upieczonej tarty dekorujemy pikiem.
Tartę najlepiej udekorować cukrem pudrem, który wygląda jak drobny śnieg, pomarańczą, anyżem i innymi przyprawami. Od razu zrobi się świątecznie!