Tarta z brukselką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 110 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 600 g brukselki
  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 240 g bryndzy (2 opakowania)
  • 1 oscypek (250 g)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 żółtko
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka smalcu

Przygotowanie

Ten przepis to sposób na odczarowanie złej opinii brukselki, która jest przecież pysznym i wartościowym warzywem.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Brukselkę gotujemy do miękkości (ok. 10 minut) w wodzie z mlekiem i łyżeczką soli.
  7. Na smalcu podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  8. Połowę brukselek wykładamy na podpieczone ciasto i zalewamy nadzieniem składającym się z bryndzy, śmietany, żółtka, kminku, pieprzu, soli, podsmażonej cebuli.
  9. Kolejno, na wierzchu układamy połowę pokrojonego w plastry oscypka i  resztę brukselek.
  10. Pozostały oscypek kroimy w cienkie paski i posypujemy nimi tartę.
  11. Zapiekamy ok. 30 minut.
  12. Podaję na ciepło lub na zimno z wbitym ulubionym pikiem.

Na koniec wsłuchujemy się w zachwyty gości.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy