Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 garści podgrzybków
- 100 g szynki parmeńskiej lub innej włoskiej
- 200 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 100 g parmezanu lub innego sera dojrzałego
- 2 ząbki czosnku
- garść pietruszki
- sól; pieprz do smaku
Przygotowanie
Dzieci pokochają farsz z grzybami, który przypomni im pizzę, a dorośli zachwycą się wyraźnym smakiem szynki włoskiej.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Mieszamy śmietanę z żółtkami oraz startym na małych oczkach parmezanem.
- Farsz wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
- Oczyszczamy grzyby i smażymy je przez 5 minut na patelni bez soli, by nie puściły soku.
- Odstawiamy grzyby z ognia. Doprawiamy garścią świeżych liści pietruszki, poszatkowanym czosnkiem, solą i pieprzem, mieszamy z drobno pokrojoną szynką.
- Grzyby z dodatkami wykładamy na podpieczony farsz i pieczemy kolejne 15 minut.
- Przed podaniem wbijamy ulubiony pik.
Pozostaje już tylko patrzeć jak szybko tarta znika z talerzy.