Tarta z cukinią - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 125 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 3 średnie cukinie
  • sól; pieprz do smaku
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% (ok. 1 szkl.)
  • 2 jaja
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g sera bleu
  • pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

Cukinia w tarcie stanowi wspaniały duet z serem pleśniowym. Letnio, kolorowo i wyjątkowo smakowicie. Do dzieła!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez ok. 10 minut.
  7. Cukinię obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry, które podsmażamy przez 5 minut na łyżce oleju, solimy.
  8. Dymkę drobno siekamy.
  9. W wysokim naczyniu mieszamy śmietanę i jaja. Dodajemy do nich połowę startego żółtego sera, pokrojony w kostkę ser bleu i mieszamy.
  10. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy cukinię, całość zalewamy masą serowo-jajeczną i posypujemy dymką.
  11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
  12. Posypujemy pozostałym startym serem i pieczemy jeszcze ok. 10‒15 minut, do zarumienienia powierzchni.
  13. Tartę podajemy ciepłą, przed podaniem wbijając w nią pik.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy