Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajko
- 100 g margaryny
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 250 g świeżych wiśni
- 100 g czekolady mlecznej
- 250 g serka mascarpone
- 2 jajka
- 50 g migdałów w płatkach Bakalland
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Ta wiśniowo-czekoladowa tarta to idealne połączenie na ciepłe, letnie popołudnie.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Przygotowujemy ciasto kruche według instrukcji z opakowania.
- Ciastem wyklejamy spód i boki formy do tarty (o średnicy 24 cm).
- Pieczemy przez 20-30 minut, aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
- Wiśnie myjemy i drylujemy.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aby się nie zagotowała i odstawiamy.
- Do wysokiego naczynia wkładamy serek mascarpone, dodajemy cukier puder, jajka oraz rozpuszczoną, lekko ciepłą czekoladę. Całość miksujemy na gładki krem.
- Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto, wykładamy owoce, zalewamy je przygotowanym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, do zgęstnienia sosu (po wbiciu widelca, sos nie może być płynny). Tartę podajemy wystudzoną.
Wyjątkowy smak!
helena
06-07-2023
Ocena:
Najlepsze ciasto jakie jadłam, polecam