Tarta po alzacku - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 110 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 1 żółta cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • pieprz

Przygotowanie

Kuchnia alzacka różni się od kuchni innych rejonów Francji. Jest bardzo odżywcza i znajdziemy w niej dużo sycących dań.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Mieszamy śmietanę, wino i żółtka, dodajemy do smaku sól i pieprz. Tak przygotowaną mieszankę wylewamy na podpieczone ciasto.
  7. Cebulę i boczek kroimy w cienkie plastry i wykładamy na nadzienie.
  8. Pieczemy 30 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu).
  9. Przed podaniem wbijamy pik z ulubionym tekstem.

Tarta alzacka to doskonały pomysł na chłodniejsze wieczory.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy