Tarta rabarbarowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta rabarbarowa
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 70 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Zaskakujący, bogaty w smaki przepis. Słodko-kwaśny dzięki rabarbarowi, z nutą pikanterii, którą zawdzięcza czarnuszce.

  1. Zaczynamy od przygotowania formy o średnicy ok. 28 cm. Dno smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mieszankę do wypieku kruchego ciasta domowego łączymy z zimnym masłem, jajem i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim dno i boki formy, nakłuwamy widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut, aż do zarumienienia.
  7. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
  8. Obieramy rabarbar i kroimy go na kawałki o długości 2 cm. Odkładamy do miski.
  9. Parzymy rabarbar wrzątkiem i posypujemy brązowym cukrem.
  10. W kubku mieszamy śmietanę, cukier waniliowy i żółtka.
  11. Na wcześniej podpieczone ciasto przekładamy rabarbar, posypujemy orzechami włoskimi i czarnuszką.
  12. Wlewamy śmietanowe nadzienie i wkładamy tartę do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  13. Studzimy i dekorujemy dowolnie wybranym pikiem.

Ciekawe po jakim czasie zniknie ona ze stołu?

Tarta rabarbarowa

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz

+