Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g margaryny
- 2 łyżki melasy
- mąka do podsypania
- 4 łyżki dżemu malinowego
- 4 łyżki dżemu jagodowego
- 65 ml syropu klonowego
- 180 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Aromatyczna, sycąca tarta o oryginalnym smaku. W sam raz dla wszystkich miłośników kulinarnych eksperymentów!
- Przygotowujemy formę do wypieku tart (ok. 28 cm). Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
- Miksujemy mieszankę do ciasta kruchego z margaryną, jajem i 2 łyżkami melasy przez około 2 minuty, po czym wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie 4/5 ciasta wykładamy na formę, nakłuwamy spód tarty widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 20 minut.
- W tym czasie siekamy bardzo drobno orzechy laskowe lub mielimy maszynką do mielenia.
- Wyjmujemy ciasto i posypujemy dno tarty przygotowanymi orzechami.
- Mieszamy w misce 50 ml syropu klonowego ze śmietaną i żółtkami.
- Wlewamy nadzienie na podpieczoną tartę z orzechami i pieczemy kolejne 20 minut, do zgęstnienia masy.
- Wykładamy delikatnie 4 duże łyżki dżemu malinowego na jedną połowę tarty i tyle samo dżemu jagodowego na drugą.
- Skrapiamy hojnie syropem klonowym.
- Resztę ciasta rozwałkowujemy, kroimy na szerokie wstążki i układamy w kratkę na tarcie.
- Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Zrumienioną wyjmujemy z piekarnika, studzimy i ozdabiamy wybranym pikiem.
Ta wyjątkowa tarta będzie przebojem Waszych popołudniowych spotkań z przyjaciółmi.