Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnej margaryny lub masła
- 1‒2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 500 g twarogu półtłustego
- 100 g drobnego cukru (1/2 szkl.)
- 3 łyżki śmietanki 30–36% tł.
- 3 jaja
- 1 opakowanie polewy o smaku ciemnej czekolady Delecta
Przygotowanie
Słodka tarta serowa to świetna propozycja nie tylko dla miłośników sernika!
- Dno formy do tarty (o średnicy ok. 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
- Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki, dodajemy jajo, pokrojoną margarynę (masło). Miksujemy na średnich obrotach przez 1‒2 minuty, następnie energicznie zagniatamy do połączenia się składników.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, podsypując mąką.
- Ciastem wyklejamy dno i boki formy, nakłuwamy je widelcem.
- Ciasto wstawiamy na 20 minut do nagrzanego piekarnika.
- Po upieczeniu, pozostawiamy do wystudzenia na ok. 10 minut.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Twaróg miksujemy na gładką masę końcówką blendera zakończoną nożykami.
- Do twarogu dodajemy cukier, żółtka, śmietankę, kakao i całość miksujemy na gładką masę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając.
- Gotową masę wykładamy na podpieczony spód tarty i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40–45 minut, aż się zarumieni.
- W kąpieli wodnej roztapiamy polewę o smaku ciemnej czekolady Delecta (postępując zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu).
- Przestudzoną tartę dekorujemy ciepłą polewą czekoladową.
- Podając, wbijamy pik w każdy kawałek.
Pyszności, które ucieszą całą rodzinę!