Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajko
- 100 g margaryny
- 1-2 łyżki mąki do podsypania
- 250 g świeżych owoców leśnych (maliny; borówki; jeżyny)
- 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)
- 75 ml mleka (ok. 1/3 szkl.)
- 2 jaja
Przygotowanie
Tarta ta przywodzi na myśl długie spacery po lesie i niezapomniany smak owoców zrywanych prosto z krzaka...
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
- Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ciastem wykładamy formę na tartę (ok. 24 cm średnicy).
- Wstawiamy na 20-30 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
- Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
- Myjemy i odsączamy owoce.
- Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy mleko oraz jaja, mieszamy do połączenia.
- Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy owoce.
- Owoce zalewamy przygotowaną masą.
- Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
- Tartę podajemy wystudzoną.
- Przed podaniem, każdy kawałek dekorujemy pikiem.
Jest to jeden z pyszniejszych lipcowych deserów.
Tarta z owocami leśnymi – przepis na lekki i orzeźwiający deser
Nazwa „tarta leśna” może przywodzić na myśl wytrawne wypieki z grzybami. Któż nie pomyślał od razu o hitowym, wytrawnym wypieku lata, jakim jest tarta z leśnymi grzybami? Jednak w tym przpisie mamy dla Ciebie coś zupełnie innego: słodką i aromatyczną tartę z owocami leśnymi. To połączenie kruchego ciasta, soczystych malin, borówek i jeżyn oraz lekkiej, śmietanowo-jajecznej masy, która delikatnie otula owoce i tworzy kremowe wnętrze.
Ten deser to prawdziwa pochwała lata i smaków prosto z natury. Jest prosty do przygotowania, a efekt wizualny i smakowy zachwyci każdego: zarówno na rodzinnej kolacji, jak i na letnim przyjęciu w ogrodzie.
Bazą jest gotowe kruche ciasto, które pieczesz na złoto, a potem wystarczy tylko wyłożyć owoce, zalać delikatnym kremem i upiec do momentu, aż masa się zetnie. Tarta z owocami leśnymi najlepiej smakuje po schłodzeniu - wtedy jej smak staje się jeszcze bardziej orzeźwiający.
To klasyczny letni deser, który nie wymaga wysiłku, a daje mnóstwo przyjemności. Idealny, gdy masz pod ręką świeże owoce z lasu lub z targu. Wystarczy jeden kęs, by poczuć zapach wakacji i spaceru wśród drzew.