Tarta leśna z owocami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta leśna z owocami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 250 g świeżych owoców leśnych (maliny; borówki; jeżyny)
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)
  • 75 ml mleka (ok. 1/3 szkl.)
  • 2 jaja

Przygotowanie

Tarta ta przywodzi na myśl długie spacery po lesie i niezapomniany smak owoców zrywanych prosto z krzaka...

  1. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C  (bez termoobiegu).
  2. Ciasto przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Ciastem wykładamy formę na tartę (ok. 24 cm średnicy).
  4. Wstawiamy na 20-30 minut do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż ciasto się zarumieni.
  5. Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
  6. Myjemy i odsączamy owoce.
  7. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy mleko oraz jaja, mieszamy do połączenia.
  8. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy owoce.
  9. Owoce zalewamy przygotowaną masą.
  10. Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30–35 minut do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
  11. Tartę podajemy wystudzoną.
  12. Przed podaniem, każdy kawałek dekorujemy pikiem.

Jest to jeden z pyszniejszych lipcowych deserów.

Tarta z owocami leśnymi – przepis na lekki i orzeźwiający deser

Nazwa „tarta leśna” może przywodzić na myśl wytrawne wypieki z grzybami. Któż nie pomyślał od razu o hitowym, wytrawnym wypieku lata, jakim jest tarta z leśnymi grzybami?  Jednak w tym przpisie mamy dla Ciebie coś zupełnie innego: słodką i aromatyczną tartę z owocami leśnymi. To połączenie kruchego ciasta, soczystych malin, borówek i jeżyn oraz lekkiej, śmietanowo-jajecznej masy, która delikatnie otula owoce i tworzy kremowe wnętrze.

Ten deser to prawdziwa pochwała lata i smaków prosto z natury. Jest prosty do przygotowania, a efekt wizualny i smakowy zachwyci każdego: zarówno na rodzinnej kolacji, jak i na letnim przyjęciu w ogrodzie.

Bazą jest gotowe kruche ciasto, które pieczesz na złoto, a potem wystarczy tylko wyłożyć owoce, zalać delikatnym kremem i upiec do momentu, aż masa się zetnie. Tarta z owocami leśnymi najlepiej smakuje po schłodzeniu - wtedy jej smak staje się jeszcze bardziej orzeźwiający.

To klasyczny letni deser, który nie wymaga wysiłku, a daje mnóstwo przyjemności. Idealny, gdy masz pod ręką świeże owoce z lasu lub z targu. Wystarczy jeden kęs, by poczuć zapach wakacji i spaceru wśród drzew.

Tarta leśna z owocami

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze