Klasyczne kruche ciasteczka do dekorowania - Delektujemy.pl

Składniki

Składniki (ok. 30 sztuk)

  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 80 g cukru pudru,
  • 5 kropli aromatu waniliowego Delecta
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • pisaki cukrowe Delecta do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1:  Z mąki, masła, cukru pudru, żółtka, wody i soli szybko zagnieć ciasto. 

KROK 2:  Uformuj kulę, owiń folią i schłodź 30 min.

KROK 3:  Rozwałkuj na lekko podsypanej mąką stolnicy i wycinaj ciasteczka foremkami w różnych kształtach — serca, gwiazdki, zwierzątka, literki.

KROK 4:  Układaj na blasze z papierem do pieczenia. Piecz 10–12 min w 180 °C, aż ciasteczka lekko się zezłocą. Wystudź.

KROK 5: Dekoruj pisakami cukrowymi Delecta — to idealna okazja, by puścić wodze fantazji! Różne kolory i kształty foremek sprawiają dzieciom ogromną frajdę i zamieniają pieczenie w kreatywną zabawę

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy