
Mini tartaletki z kisielem malinowym i zapiekaną bezową czapeczką
Składniki
Kruche ciasto (ok. 8 sztuk)
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- 1 opakowanie kisielu malinowego Delecta (na 500 ml),
- 400 ml wody,
- 1 łyżka soku z cytryny
Beza:
- 2 białka,
- 100 g drobnego cukru,
- szczypta soli.
Przygotowanie
KROK 1: Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtka i soli. Schłódź 30 min, rozwałkuj i wylep foremki na tartaletki. Piecz 15–18 min w 180 °C do złotego koloru.
KROK 2: W międzyczasie ugotuj kisiel w 400 ml wody z sokiem z cytryny, aż będzie gęsty i kremowy. Gorący przełóż do upieczonych tartaletek, wystudź.
KROK 3: Białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Wyłóż bezę na tartaletki i zapiecz w 200 °C (góra, krótko) przez ok. 5 minut, aż wierzch się zarumieni.
KROK 4: Dzięki zapieczeniu beza jest lekko chrupiąca z wierzchu, piankowa w środku i w pełni poddana obróbce cieplnej — idealna w połączeniu z owocowym nadzieniem
Delektujmy się smakiem z Delecta!




