
Puchate cynamonki
Składniki
Składniki:
- Ciasto drożdżowe z kruszonką Delecta
- jajka – 3 szt.
- mleko – 300 ml
- masło lub margaryna – 100 g
Cynamonowe nadzienie:
- masło – 100 g
- mielony cynamon – 3 łyżki
- cukier drobny – 200 g
Dodatkowo:
- mąka pszenna do podsypania – 5-10 łyżek
- jajko – 1 szt.
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- garnek
- silikonowy pędzelek
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciasto będzie miało dosyć luźną konsystencję. Przełóż je na blat obficie posypany mąką pszenną – około 5 łyżek.
KROK 2: Następnie zagniataj ciasto, podsypując mąką, aż uzyskasz konsystencję pozwalającą na rozwałkowanie.
KROK 3: Tak przygotowane ciasto rozwałkuj, nadając mu kształt kwadratu.
KROK 4: W międzyczasie dodaj do garnka wszystkie składniki nadzienia i podgrzewaj, aż się połączą, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
KROK 5: Nadzienie rozłóż równomiernie na rozwałkowanym cieście. Następnie zwiń ciasto w dość ciasny rulon i pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm.
KROK 6: Cynamonki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą pędzelka posmaruj roztrzepanym jajkiem.
KROK 7: Tak przygotowane cynamonki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut.
Delektujmy się smakiem z Delecta!



