Cofnij
Autor: delektujemy

Barwniki do ciast – jak ich używać?

02.07.2025
Barwniki do ciast – jak ich używać?

Autorką porad z cyklu „Poradnik Domowego Cukiernika” jest Karolina Stolarska-Bigos,

Ambasadorka marki Delecta.

Kolorowe lizaki, biszkopty, bezy, polewy lustrzane czy kremy to wszystko zasługa barwników spożywczych. A jak ich prawidłowo używać by jak najlepiej spełniały swoje funkcje i nie były przyczyną niepowodzeń cukierniczych?

Barwniki spożywcze dodawane są do żywności w celu nadania jej konkretnego koloru. Ze względu na pochodzenie można wyróżnić barwniki syntetyczne lub roślinne.

Czy barwniki spożywcze są szkodliwe?

Stosowanie syntetycznych barwników spożywczych budzi często kontrowersje. Niejednokrotnie można się spotkać z opinią, że są szkodliwe i należy ich unikać i coraz częściej konsumenci rezygnują całkowicie z barwników syntetycznych na rzecz tych naturalnych, np. kurkumy, szpinaku, soku z buraków.  Jak jest faktycznie? W produkcji żywności stosowanie barwników podlega regulacjom prawnym. Wynika to z faktu, że niektóre barwniki spożywane w nadmiernych ilościach mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, powodując reakcje alergiczne i problemy z koncentracją. Warto jednak pamiętać, że barwniki są zazwyczaj stosowane w cukiernictwie w niewielkich ilościach.

Rodzaje barwników spożywczych stosowanych w cukiernictwie

Jak stosować barwniki spożywcze w cukiernictwie?

W większości przypadków należy dodawać barwnik na końcu, czyli w momencie, kiedy krem / masa / beza są już gotowe do użycia lub są w końcowej fazie przygotowania, tak jak np. biszkopt. W przypadku delikatnych mas bezpieczniej jest dodać barwnik po dokładnym ubiciu jajek z cukrem, ale przed dodaniem mąki. Zminimalizuje to ryzyko zmiany struktury masy biszkoptowej.

 

Jakich barwników użyć do konkretnych rodzajów ciast i deserów?

O czym należy pamiętać, stosując barwniki?

Najczęstsze błędy w stosowaniu barwników

Barwienie ciasta Red Velvet

Do częstych błędów należy barwienie ciasta Red Velvet sokiem z buraka. Niestety, taka metoda w tym przypadku się nie sprawdzi, a zamiast pięknej czerwieni w cieście uzyskamy bordowo brunatny kolor. W tym przypadku należy użyć bezwzględnie syntetycznego barwnika spożywczego.

tort tęczowy rainbow cake

 

Przepis na Rainbow Cake – Tort Tęczowy

Składniki:

Ciasto:

Pomarańczowa pianka:

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ubić z cukrami na puch. Dodawać stopniowo jajka, nie przerywając miksowania. Połączyć z mlekiem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem – zmiksować. Ciasto podzielić n a 6 równych części. Do każdej dodać niewielką ilość barwnika – wymieszać. Każdy kolor ciasta upiec osobno: przełożyć do formy lub rantu cukierniczego i piec około 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie połączyć z tężejącą galaretką.

Tort złożyć w rancie. Każdy blat przełożyć kremem, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Śmietankę, mascarpone i cukier ubić na sztywno. Tak powstałym kremem obłożyć tort i ozdobić (zrobić rozetki) – schłodzić.

 

Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem