fbpx
Cofnij
Autor: delektujemy

Krem pistacjowy a pasta pistacjowa – różnice

07.05.2025
Krem pistacjowy a pasta pistacjowa – różnice

Autorką porad z cyklu „Poradnik Domowego Cukiernika” jest Karolina Stolarska-Bigos,

Ambasadorka marki Delecta.

 

Poznaj różnice w wykorzystaniu kremu pistacjowego ze słoiczka i pasty pistacjowej 100%

Pistacje zawładnęły cukierniczym światem! Lady kawiarni uginają się od pistacjowych słodkości. Torty, tataletki, bezy, ptysie, rogaliki.. Zwolennicy domowych wypieków również mogą liczyć na mnóstwo ciekawych przepisów z wykorzystaniem tych małych zielonych orzeszków. Fani pistacjowych deserów mogą czuć się jak w raju!

Pistacje to orzechy a ich jadalną częścią jest pestka. Mają charakterystyczny zielony kolor choć bardzo często w zależności od odmiany mogą barwą być zbliżone do koloru żółtego. Na smak oraz kolor ma wpływ również region, na którym są uprawiane. Za najlepsze pistacje uznaje się te sycylijskie z Brontu.

W przepisach najczęściej jednak zamiast świeżych lub prażonych pistacji można znaleźć pastę pistacjową lub krem pistacjowy.

Pasta pistacjowa

Pasta pistacjowa w składzie ma tylko pistacje ( 100% orzechów zmielonych na gładko). Na rynku jest wiele rodzajów past: gładkie, crunchy, lejące, bardziej zwarte. Warto wybierać te sprawdzone, bo niejednokrotnie gotowe pasty mają wyraźnie wyczuwalną gorycz.

Pastę można przygotować samodzielnie pod warunkiem, że dysponuje się dobrej jakości blenderem. Wystarczy zmielić pistacje przez kilka – kikanaście minut, do uzyskania pożądanej konsystencji.

Krem pistacjowy

Krem pistacjowy zazwyczaj w składzie ma m.in. cukier, białą czekoladę, mleko w proszku, tłuszcze roślinne, choć (w zależności od nazewnictwa producenta) może być nazwany pastą. Wybierając krem pistacjowy warto zwrócić uwagę na skład i wybierać tylko te dobrej jakości. Kremy pistacjowe ze względu na słodki smak mogą być od razu wykorzystane np. jako smarowidło, dodatek do ciastek i deserów.

Krem pistacjowy a pasta pistacjowa – różnice w wykorzystaniu

W cukiernictwie częściej wykorzystywane są pasty 100%, zwłaszcza jako dodatki do tortów. Na ich bazie są przygotowywane przełożenia, a także chrupki. Pasty doskonale współgrają z białą czekoladą, która świetnie podbija smak pistacji.

Kremy natomiast z uwagi na szerszy skład oraz dodatkowe tłuszcze rzadziej używane są jako baza kremów na bazie śmietany, za to częściej można spotkać je w połączeniu z mascarpone lub samodzielnie, np jako wypełnienie drożdżowych rollsów czy kruchych rurek.

Od kilku miesięcy królową czekolad jest czekolada dubajska, która wypełniona jest chrupiącym ciastem kataifi, połączonym pastą lub kremem pistacjowym. Jeśli do przygotowania nadzienia czekolady dubajskiej zostanie wykorzystana pasta, to należy połączyć ją z roztopioną białą czekoladą, a następnie wymieszać z ciastem kataifi. W przypadku użycia gotowego kremu pistacjowego nie ma potrzeby już łączenia go z dodatkowym składnikiem słodzącym, wystarczy dodać ciasto kataifi i nadzienie jest gotowe.

Jak zrobić krem do tortów na bazie pasty pistacjowej 100%?

Składniki:

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na kilka minut. Połowę śmietanki podgrzać z cukrem, prawie do zagotowania. Dodać czekoladę i żelatynę. Po kilku minutach zblendować. Wlać resztę śmietanki i dodać pastę. Ponownie krótko zblendować, przykryć folią w kontakcie (czyli tak, by w całości dotykała powierzchni kremu) i wstawić do lodówki na minum 5 godzin. Schłodzony krem ubić na sztywno i od razu wyłożyć na biszkopt lub wykorzystać do deserów.

Przepisy z wykorzystaniem kremu pistacjowego na bazie pasty pistacjowej

Jeśli przygotujesz krem na bazie pasty pistacjowej, możesz go wykorzystać nie tylko do tortów, ale też np. do innych deserów. Przykładem są tartaletki pistacjowe z malinami   lub ostatnio bardzo popularne pistacjanki z malinami.

 

Jak zrobić krem do deserów na bazie kremu pistacjowego?

Składniki:

Sposób wykonania:

Mascarpone i krem zmiksować tylko do połączenia. Jeśli krem się nieco rozrzedzi, wsypać ½-1 opakowania mixu do śmietany i miksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przepisy z wykorzystaniem kremu pistacjowego na bazie gotowego kremu ze słoiczka

Gotowy krem pistacjowy ze słoiczka dobrze się sprawdzi w przepisie na eklery bezowe z kremem pistacjowym i frużeliną malinową.

 

pasta pistacjowa

 

Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem