fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Donaty z musem malinowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Donaty z musem malinowym
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 230 ml mleka 3,2%
  • Olej do smażenia

Na mus malinowy:

Do dekoracji:

Przygotowanie

KROK 1: Dzień przed smażeniem donatów przygotować mus. Maliny rozmrozić, przetrzeć przez sitko i zagotować z cukrem. Skrobię rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Chwilę gotować. Zdjąć garnek z palnika, wsypać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia - wystudzić i wstawić do lodówki. 

KROK 2: Drożdże rozpuścić w 100 ml letniego mleka. Dodać po łyżce cukru i mąki, wymieszać i odstawić aż rozczyn zacznie pracować. 

KROK 3: Żółtka ubić z cukrem na kogel mogel.

KROK 4: Do misy miksera dodać wszystkie składniki na ciasto łącznie z żółtkami i rozczynem. Wyrabiać przez około 10 minut. Przykryć naczynie i odstawić na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

KROK 5: Ciasto po tym czasie odpowietrzyć i rozwałkować. Wyciąć donaty, przykryć do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. 

KROK 6: W tym czasie rozgrzać ok. 1 l - 1,5 litra oleju rzepakowego do 175 stopni. Smażyć donaty po około 2-3 minuty na jedną stronę. Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym. 

KROK 7: Mus wymieszać, przełożyć do rękawa z tylką lub grubej strzykawki i w kilku miejscach nadziać musem. 

KROK 8: Do cukru pudru dodawać stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej gęstości. Można dodać barwnika. Wystudzone donaty zanurzać w lukrze. Kiedy lukier będzie prawie zastygnięty ale nadal lekko wilgotny posypać Dekoradą. 

Donaty z musem malinowym - Delektujemy.pl

Donaty z musem malinowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+