Półfrancuskie Ciasteczka Serowe - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego Delecta  
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • 100 g cukru kryształu do obtaczania
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

KROK 1: Na stolnicy lub w misce posiekaj zimne masło z mąką na drobne kawałeczki, aż powstanie kruszonka. Dodaj twaróg, żółtko, cukier puder, szczyptę soli oraz aromat migdałowy. Szybko zagnieć ciasto, aż będzie jednolite. Nie wyrabiaj zbyt długo, aby ciasto pozostało kruche.

KROK 2: Uformuj kulę, spłaszcz i owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 1 godzinę (można zostawić na całą noc).

KROK 3: Rozwałkuj schłodzone ciasto na grubość około 3–4 mm na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wycinaj kółka szklanką. Cukier kryształ wymieszaj z cynamonem. Każde kółko obtocz z jednej strony w cukrze. Złóż na pół (cukrem na zewnątrz), lekko dociśnij, a następnie znowu obtocz drugą stronę w cukrze. Złóż ponownie na pół, tworząc kształt jak na zdjęciu, i lekko dociśnij.

KROK 4: Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstępy. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C (góra-dół) przez około 15–20 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po upieczeniu pozostaw do ostudzenia na kratce.

Półfrancuskie Ciasteczka Serowe - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy