
Żelki z kisielu
Składniki
- Owocowy kubek Kisiel Delecta, smak malinowy – 1 szt.
- żelatyna w proszku Delecta – 5 g
- woda – 25 g
Przygotuj:
- silikonowe foremki
Przygotowanie
KROK 1: Kisiel przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 2: 5 g żelatyny Delecta rozpuść w 25 g zimnej wody i odstaw na kilka minut. Następnie dodaj ją do kisielu i dokładnie wymieszaj.
KROK 3: Tak przygotowaną masę przelej do silikonowych foremek i wstaw do lodówki na kilka godzin.
KROK 4: Przed wyjęciem żelków zanurz formę na chwilę w ciepłej wodzie – ułatwi to ich wyjęcie.
KROK 5: Możesz od razu przygotować większą ilość masy, pamiętaj tylko, że na każde opakowanie kisielu potrzebujesz 5 g żelatyny Delecta.
KROK 6: Żelatynę przygotowujemy w proporcji 1 część żelatyny na 5 części wody, czyli na 1 g żelatyny dodajemy 5 g wody.
Delektujmy się smakiem z Delecta!