Biszkoptowo-truskawkowa sonata
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
140 min.
Składniki
Ciasto:- 4 jaja
- 105 g mąki tortowej typ 450
- 125 g cukru
- szczypta soli
- 1 opakowanie budyniu smak śmietankowy Delecta
- 750 ml mleko
- 50 g masła
- 1 opakowanie galaretki smak truskawkowy Delecta
- krojone świeże truskawki
Przygotowanie
Pieczenie ciast jest jak komponowanie muzyki. Każdy składnik jest instrumentem, które w połączeniu mogą stworzyć najwspanialszą sonatę na świecie.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- W misce mieszamy mąkę z solą.
- W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy je z żółtkami, całość mieszamy delikatnie.
- Do masy dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając delikatnie - by białka nie opadły.
- Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20-25 minut, po czym studzimy.
- Budyń i galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
- Ostudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.
- Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
- Na jedną połówkę wykładamy budyń, przykrywamy połówkami truskawek, lekko dociskamy i zalewamy tężejącą galaretką.
- Przykrywamy drugą połówką ciasta i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
- Wykańczamy kawałkami truskawek.
- Dekorujemy pikiem.
Przepyszna kompozycja, prawda? Smacznego!