Biszkoptowo-truskawkowa sonata - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 140 min.

Składniki

Ciasto:
  • 4 jaja
  • 105 g mąki tortowej typ 450
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:Dekoracja:
  • krojone świeże truskawki

Przygotowanie

Pieczenie ciast jest jak komponowanie muzyki. Każdy składnik jest instrumentem, które w połączeniu mogą stworzyć najwspanialszą sonatę na świecie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce mieszamy mąkę z solą.
  4. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy je z żółtkami, całość mieszamy delikatnie.
  6. Do masy dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając delikatnie - by białka nie opadły.
  7. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20-25 minut, po czym studzimy.
  8. Budyń i galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  9. Ostudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.
  10. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
  11. Na jedną połówkę wykładamy budyń, przykrywamy połówkami truskawek, lekko dociskamy i zalewamy tężejącą galaretką.
  12. Przykrywamy drugą połówką ciasta i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  13. Wykańczamy kawałkami truskawek.
  14. Dekorujemy pikiem.

Przepyszna kompozycja, prawda? Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy