Tort bananowo-czekoladowy z popcornem, snickersami i solonym karmelem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Karmel:
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 2 szczypty soli
Dekoracje:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 batony Snickers
  • 1 opakowanie popcornu Bakalland

Przygotowanie

Ten tort to prawdziwa rozpusta - warto przygotować go na specjalną okazję. Na pewno wielu gości poprosi o dokładkę.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Jaja, wodę oraz zawartość torebki miksujemy na najwyższych obrotach przez 4‒5 minut.
  4. Kiedy masa będzie gotowa przelewamy ją do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
  5. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do ostudzenia.
  6. Przygotowujemy budyń* według przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka, dodając 500 ml mleka i 80 g cukru, a następnie przykrywamy go szczelnie folią spożywczą, by nie powstał kożuch i odstawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie - wstawiamy go do lodówki na 30 minut.
  7. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
  8. Banany trzemy na tarce o grubych oczkach.
  9. Do dobrze wystudzonego budyniu partiami dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy na średnich obrotach, a następnie dodajemy starte banany.
  10. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i czekamy 5-6 minut, aż nieco ostygnie.
  11. Żelatynę wlewamy do kremu śmietanowo-budyniowego bardzo wąską stróżką , mieszając na szybkich obrotach.
  12. Krem wstawiamy do lodówki.
  13. Karmel przyrządzamy według przepisu opisanego tutaj, a na końcu dodajemy 2 szczypty soli.
  14. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy się roztopi - dodajemy łyżkę masła orzechowego i dokładnie mieszamy.
  15. 50 g popcornu prażymy według instrukcji bez dodatku tłuszczu, a snickersy kroimy w plasterki.
  16. Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 3 części i nasączamy sokiem pomarańczowym z wódką lub mocną esencją herbacianą.
  17. Blaty przekładamy dwoma warstwami bananowego kremu.
  18. Wierzch polewamy czekoladą, posypujemy popcornem, kawałkami snickersów i polewamy karmelem.
  19. Wieńczymy tort okolicznościowym pikiem.

*jako alternatywę dla kremu budyniowego proponujemy wykorzystać krem Karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy