
Tort bananowo-czekoladowy z popcornem, snickersami i solonym karmelem
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta biszkopt Delecta
 - 4 jaja
 - 30 ml wody
 
- 1 duży budyń smak waniliowy Delecta
 - 500 ml mleka
 - 80 g cukru
 - 300 ml śmietany kremówki
 - 2 banany
 - 2 łyżki żelatyny Delecta
 - ¼ szklanki wody
 - 50 ml soku pomarańczowego + 25 ml alkoholu lub 70 ml esencji herbacianej
 - Alternatywa: zamiast kremu budyniowego możesz użyć gotowego kremu Karpatka Delecta
 
- 4 łyżki cukru
 - 3 łyżki śmietany kremówki
 - 2 szczypty soli
 
- 100 g gorzkiej czekolady
 - 1 łyżka masła orzechowego
 - 2 batony Snickers
 - 1 opakowanie popcornu Bakalland
 
Przygotowanie
Ten tort to prawdziwa rozpusta - warto przygotować go na specjalną okazję. Na pewno wielu gości poprosi o dokładkę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
 - Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
 - Jaja, wodę oraz zawartość torebki miksujemy na najwyższych obrotach przez 4‒5 minut.
 - Kiedy masa będzie gotowa przelewamy ją do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
 - Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do ostudzenia.
 - Przygotowujemy budyń* według przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka, dodając 500 ml mleka i 80 g cukru, a następnie przykrywamy go szczelnie folią spożywczą, by nie powstał kożuch i odstawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie - wstawiamy go do lodówki na 30 minut.
 - Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
 - Banany trzemy na tarce o grubych oczkach.
 - Do dobrze wystudzonego budyniu partiami dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy na średnich obrotach, a następnie dodajemy starte banany.
 - Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i czekamy 5-6 minut, aż nieco ostygnie.
 - Żelatynę wlewamy do kremu śmietanowo-budyniowego bardzo wąską stróżką , mieszając na szybkich obrotach.
 - Krem wstawiamy do lodówki.
 - Karmel przyrządzamy według przepisu opisanego tutaj, a na końcu dodajemy 2 szczypty soli.
 - Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy się roztopi - dodajemy łyżkę masła orzechowego i dokładnie mieszamy.
 - 50 g popcornu prażymy według instrukcji bez dodatku tłuszczu, a snickersy kroimy w plasterki.
 - Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 3 części i nasączamy sokiem pomarańczowym z wódką lub mocną esencją herbacianą.
 - Blaty przekładamy dwoma warstwami bananowego kremu.
 - Wierzch polewamy czekoladą, posypujemy popcornem, kawałkami snickersów i polewamy karmelem.
 - Wieńczymy tort okolicznościowym pikiem.
 
*jako alternatywę dla kremu budyniowego proponujemy wykorzystać krem Karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
