Tort bananowo-czekoladowy z popcornem, snickersami i solonym karmelem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta biszkopt Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody
- 1 duży budyń smak waniliowy Delecta
- 500 ml mleka
- 80 g cukru
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 banany
- 2 łyżki żelatyny Delecta
- ¼ szklanki wody
- 50 ml soku pomarańczowego + 25 ml alkoholu lub 70 ml esencji herbacianej
- Alternatywa: zamiast kremu budyniowego możesz użyć gotowego kremu Karpatka Delecta
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 2 szczypty soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 batony Snickers
- 1 opakowanie popcornu Bakalland
Przygotowanie
Ten tort to prawdziwa rozpusta - warto przygotować go na specjalną okazję. Na pewno wielu gości poprosi o dokładkę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Okrągłą tortownicę o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Jaja, wodę oraz zawartość torebki miksujemy na najwyższych obrotach przez 4‒5 minut.
- Kiedy masa będzie gotowa przelewamy ją do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut do tzw. "suchego patyczka".
- Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do ostudzenia.
- Przygotowujemy budyń* według przepisu na opakowaniu ze zmniejszoną ilością mleka, dodając 500 ml mleka i 80 g cukru, a następnie przykrywamy go szczelnie folią spożywczą, by nie powstał kożuch i odstawiamy do ostudzenia. Gdy wystygnie - wstawiamy go do lodówki na 30 minut.
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
- Banany trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Do dobrze wystudzonego budyniu partiami dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy na średnich obrotach, a następnie dodajemy starte banany.
- Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy i czekamy 5-6 minut, aż nieco ostygnie.
- Żelatynę wlewamy do kremu śmietanowo-budyniowego bardzo wąską stróżką , mieszając na szybkich obrotach.
- Krem wstawiamy do lodówki.
- Karmel przyrządzamy według przepisu opisanego tutaj, a na końcu dodajemy 2 szczypty soli.
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a gdy się roztopi - dodajemy łyżkę masła orzechowego i dokładnie mieszamy.
- 50 g popcornu prażymy według instrukcji bez dodatku tłuszczu, a snickersy kroimy w plasterki.
- Wystudzony biszkopt kroimy wzdłuż na 3 części i nasączamy sokiem pomarańczowym z wódką lub mocną esencją herbacianą.
- Blaty przekładamy dwoma warstwami bananowego kremu.
- Wierzch polewamy czekoladą, posypujemy popcornem, kawałkami snickersów i polewamy karmelem.
- Wieńczymy tort okolicznościowym pikiem.
*jako alternatywę dla kremu budyniowego proponujemy wykorzystać krem Karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.