Torciki mascarpone z suszonymi owocami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie suszonych owoców Bakalland
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
- 250 g mascarpone
- 2 średnie jaja
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
- mięta do dekoracji
Przygotowanie
Podobno je się nie tylko ustami, ale również...oczami! A ten deser cieszy zarówno ciało jak i duszę.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Ubijamy sztywną pianę z białek.
- W oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem.
- Dodajemy do nich partiami serek mascarpone, pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
- Wybrane suszone owoce zalewamy wodą z dodatkiem soku z cytryny.
- Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut do momentu, aż sok odparuje.
- Blendujemy na gładki mus.
- 5 biszkoptów rozdrabniamy widelcem na okruszki.
- Na talerzyku kładziemy metalową obręcz i wysypujemy okruszkami biszkoptów.
- Na warstwę biszkoptów nakładamy łyżkę kremu.
- Dookoła układamy biszkopty, by powstała "czarka".
- Powstałą miseczkę wypełniamy kremem oraz musem z suszonych owoców.
- Dekorujemy pikiem i listkiem mięty.
W zależności od wielkości obręczy otrzymujemy 2-3 torciki. Są bardzo sycące więc można je dzielić na dwie osoby.