Torciki mascarpone z suszonymi owocami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Składniki:
  • 1 opakowanie suszonych owoców Bakalland
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 2 średnie jaja
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie

Podobno je się nie tylko ustami, ale również...oczami! A ten deser cieszy zarówno ciało jak i duszę.

  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Ubijamy sztywną pianę z białek.
  3. W oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem.
  4. Dodajemy do nich partiami serek mascarpone, pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Wybrane suszone owoce zalewamy wodą z dodatkiem soku z cytryny.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut do momentu, aż sok odparuje.
  7. Blendujemy na gładki mus.
  8. 5 biszkoptów rozdrabniamy widelcem na okruszki.
  9. Na talerzyku kładziemy metalową obręcz i wysypujemy okruszkami biszkoptów.
  10. Na warstwę biszkoptów nakładamy łyżkę kremu.
  11. Dookoła układamy biszkopty, by powstała "czarka".
  12. Powstałą miseczkę wypełniamy kremem oraz musem z suszonych owoców.
  13. Dekorujemy pikiem i listkiem mięty.

W zależności od wielkości obręczy otrzymujemy 2-3 torciki. Są bardzo sycące więc można je dzielić na dwie osoby.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy