fbpx
Torcik z kremem kisielowym i mrożonymi owocami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Torcik z kremem kisielowym i mrożonymi owocami
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
Nadzienie:
  • 1 opakowanie kisielu o smaku wiśniowym Delecta
  • 350 ml wody
  • 7 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 80 g twarogu sernikowego
  • 2 łyżeczki żelatyny Delecta
  • 200 g mrożnych wiśni
Dekoracje:
  • 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
  • 50 g żurawiny Bakalland

Przygotowanie

Dla odmiany od tortów przekładanych kremem budyniowym czy śmietankowym - równie pyszny krem kisielowy!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Mąki przesiewamy przez sitko do miseczki.
  3. Oddzielamy żółtka od białek i białka w jednej misce miksujemy na sztywną pianę.
  4. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy porcjami cukier, a później po 1 żółtku, cały czas miksując.
  5. Gdy piana będzie żółta, dodajemy mąki i delikatnie, drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki.
  6. Na koniec dodajemy wodę i mieszamy delikatnie uważając, aby piana nie opadła.
  7. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
  9. Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i kroimy na 3 blaty, używając tej sprawdzonej metody.
  10. Kisiel gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w zmniejszonej ilości wody (350 ml) i dodajemy do niego 2 łyżki cukru.
  11. Masło ucieramy z pozostałym cukrem na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy kisiel oraz twaróg sernikowy.
  12. Całość mieszamy mikserem do połączenia składników i powstania gładkiej masy.
  13. Żelatynę rozpuszczamy i wlewamy wąskim strumieniem do kremu, a następnie dokładnie mieszamy.
  14. Kilka łyżek masy odkładamy do wykończenia wierzchu biszkoptu.
  15. Do pozostałego kremu dodajemy wiśnie i gotowym kremem przekładamy każdy z blatów biszkoptu.
  16. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni.
  17. Wierzch torciku pokrywamy masą bez owoców i obsypujemy prażonym kokosem.
  18. Żurawinę miksujemy w blenderze na gładki mus, z którego formujemy kulki i obtaczamy w kokosie.
  19. Kulkami dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy całość na 2 godziny do lodówki.
  20. Przed podaniem wbijamy w torcik ulubiony pik.

Kokosowa posypka i mrożone owoce sprawiają, że każdy chciałby zajadać się takim tortem w swoje urodziny. Musicie wypróbować!

Torcik z kremem kisielowym i mrożonymi owocami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+