1h 12 porcji Średni 30min
Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 mały słoik białych szparagów
  • 1 kulka sera mozarella
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 jaja
  • sól, pieprz

Dekoracje:

  • 3 jaja

Jak przygotować tartę ze szparagami?

Sezon na szparagi jest dość krótki – najlepszym pomysłem na jego wykorzystanie jest pyszna tarta ze szparagami.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu). 
  2. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Ser mozarella przecieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy śmietanę i 2 jaja.
  6. Krem wylewamy na podpieczone ciasto i układamy na wierzchu szparagi, a następnie wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut.
  7. Pod koniec pieczenia na wierzch ostrożnie wybijamy 3 jajka, odlewając z każdego około połowę białka  i prószymy grubo zmielonym pieprzem.
  8. Tartę wstawiamy do piekarnika na około 5-6 minut i cały czas obserwujemy, czy białko zaczyna się ścinać – wtedy tarta jest gotowa.
  9. Podajemy tartę na ciepło i wbijamy w nią ulubiony pik.

Nietypowy dodatek jajek na miękko nie tylko dodaje smaku, ale także pięknie wygląda. Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: