Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
- 1 jajo
- 5 łyżek kakao
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
- 125 g syropu klonowego
- 300 g dżemu żurawinowego
- 2 żółtka
- 300 ml śmietany 30%
- garść żurawiny Bakalland
- 1 łyżka płatków migdałowych Bakalland
Przygotowanie
Żurawina wydaje się być niezwykle trudnym owocem zwłaszcza do wypieków, dlatego dobrze sięgnąć po dobre praktyki i zainspirować się kuchnią kanadyjską. Kolej na tartę z żurawiną i syropem klonowym!
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC bez termoobiegu.
- Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko, kakao i 125 g masła lub margaryny.
- Całość miksujemy około 2‒3 minuty do połączenia się składników.
- Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
- Ciastem wykładamy dno i boki formy, po czym nakłuwamy widelcem.
- Bazę tarty wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia na 10 minut.
- Śmietanę mieszamy z syropem klonowym i 2 żółtkami.
- Masę wylewamy na wystudzone ciasto i pieczemy kolejne 25-30 minut.
- Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
- Na lekko ciepłą tartę wykładamy dżem żurawinowy.
- Całość dekorujemy suszoną żurawiną i płatkami migdałowymi.
- Wbijamy pik, który najbardziej pasuje do okazji.
I jak Wam się podoba kanadyjska wersja tarty?