Tarta z ziemniakami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 szklanki mleka
  • 100 g sera korycińskiego z czaruszką
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • świeży rozmaryn
  • garść suszonych śliwek Bakalland
  • sól; pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki to pyszne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszna tarta z dodatkiem rozmarynu.

  1. Obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry o grubości około 1 cm.
  2. Pokrojone ziemniaki gotujemy do miękkości, dodając do 1 szklanki wody szczyptę soli.
  3. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  6. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  7. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  8. Mieszamy śmietanę i żółtka, a następnie przyprawiamy do smaku.
  9. Ser koryciński oraz śliwki Bakalland kroimy w grubą kostkę, a rozmaryn drobno siekamy.
  10. Na podpieczonym cieście układamy plasterki ziemniaków, posypujemy rozmarynem, następnie wykładamy ser i połowę śliwek.
  11. Całość zalewamy nadzieniem i posypujemy wierzch pozostałymi śliwkami.
  12. Tartę pieczemy przez 20 minut i odstawiamy do wystudzenia.
  13. Wystudzone kawałki tarty dekorujemy pikiem.

Unoszący się w kuchni zapach rozmarynu i sera przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. I na pewno im zasmakuje!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy