Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 5-6 średnich ziemniaków
- 2 szklanki mleka
- 100 g sera korycińskiego z czaruszką
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- świeży rozmaryn
- garść suszonych śliwek Bakalland
- sól; pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki to pyszne warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest pyszna tarta z dodatkiem rozmarynu.
- Obieramy ziemniaki i kroimy je w plastry o grubości około 1 cm.
- Pokrojone ziemniaki gotujemy do miękkości, dodając do 1 szklanki wody szczyptę soli.
- Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Mieszamy śmietanę i żółtka, a następnie przyprawiamy do smaku.
- Ser koryciński oraz śliwki Bakalland kroimy w grubą kostkę, a rozmaryn drobno siekamy.
- Na podpieczonym cieście układamy plasterki ziemniaków, posypujemy rozmarynem, następnie wykładamy ser i połowę śliwek.
- Całość zalewamy nadzieniem i posypujemy wierzch pozostałymi śliwkami.
- Tartę pieczemy przez 20 minut i odstawiamy do wystudzenia.
- Wystudzone kawałki tarty dekorujemy pikiem.
Unoszący się w kuchni zapach rozmarynu i sera przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. I na pewno im zasmakuje!