fbpx
Tarta z winogronami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z winogronami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 200 g ciemnych winogron
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody
  • 1 gałązka rozmarynu
Dekoracja:

Przygotowanie

Dla wielbicieli intensywnych smaków przepis na tartę winogronową z tymiankiem będzie strzałem w dziesiątkę. Kto odważny, niech się przekona czy skradnie serce i pobudzi kubki smakowe.

  1. Winogrona myjemy i kroimy na połówki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190⁰C (bez termoobiegu).
  3. Szybko wyrabiamy mieszankę do wyrobu ciasta kruchego z jajem i margaryną lub masłem.
  4. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, podsypując mąką, a następnie wykładamy nim dno i boki formy.
  6. Formę wstawiamy do piekarnika na 15 minut.
  7. W misce mieszamy ser ricotta, skórkę otartą z 1 cytryny i sok z połówki cytryny, żółtko oraz 2 łyżki świeżego tymianku.
  8. Krem wykładamy na podpieczone ciasto.
  9. Na wierzchu układamy pokrojone w połówki winogrona i wykańczamy plasterkiem cytryny oraz 1 łyżką tymianku.
  10. Tartę wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
  11. Przed serwowaniem ozdabiamy dowolnie wybranym pikiem.

Aromat takiej tarty przekona nawet przeciwników słodkości.

Tarta z winogronami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+