1h 30min 12 porcji Łatwy
Tarta z winogronami

Tarta z winogronami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 200 g ciemnych winogron
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody
  • 1 gałązka rozmarynu

Dekoracja:

Jak przygotować tartę z winogronami?

Jesień to okres bogaty w różne smakołyki, zatem nie musicie się martwić o nudę w kuchni. Nietypowa tarta tatin – tarta z winogronami i rozmarynem – rozgrzeje zmarzluchów i jednocześnie pobudzi Wasze kubki smakowe.

  1. Piekarnik nastawiamy na 190°C (bez termoobiegu), a formę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Szybko wyrabiamy mieszankę do wypieku kruchego ciasta z jajem oraz margaryną.
  3. Winogrona myjemy i obieramy.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy miód i wodę, a następnie dorzucamy pół łyżeczki listków rozmarynu.
  5. Dodajemy winogrona i mieszamy, aż owoce delikatnie puszczą sok i staną się miękkie i pomarszczone.
  6. Na dnie formy do tarty wykładamy winogrona.
  7. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 cm, a następnie wyklejamy nim wierzch winogron, przyklejając ciasto ściśle do boków formy.
  8. Tartę pieczemy w piekarniku przez 40 minut.
  9. Przed podaniem schładzamy formę i odwracamy do góry dnem, a wierzch dekorujemy orzechami nerkowca i gałązką rozmarynu.
  10. Ozdabiamy pikiem.

Do tego mała czarna kawa i możecie rozpoczynać weekend!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...