Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 4 pory
- 250 g surimi
- 2 żółtka
- 250 ml śmietany 30%
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- sól; pieprz do smaku
Przygotowanie
Tarta o intensywnym smaku, która łączy w sobie wspomnienie wakacji nad morzem i ostry smak pora. Przypadnie do gustu w szczególności fanom ryb i owoców morza.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C (bez termoobiegu).
- Wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
- Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Pory kroimy w cienkie paski i podsmażamy na odrobinie oleju z solą i pieprzem.
- Osobno, na oliwie, podsmażamy paluszki surimi - przez 2 minuty z każdej strony.
- Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, mleko, musztardę i żółtka, mieszamy do połączenia składników.
- Do powstałej masy dodajemy pory, połowę paluszków surimi pokrojonych na 2 cm kawałki, delikatnie mieszany.
- Na wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę.
- Na wierzchu tarty układamy pozostałe paluszki surimi.
- Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut.
- Przed podaniem wbijamy w tartę ulubiony pik.
Smakuje wyśmienicie zarówno na gorąco, jak i na zimno.