Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania)
- 2 łyżeczki esencji pistacjowej
- 100 g orzechów włoskich Bakalland
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 100 g mielonych płatków migdałów Bakalland
- 200 ml śmietany 30%
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie
Słodka, delikatna tarta z orzechami i nutą moreli łączy w sobie zalety orzechów włoskich, migdałów i pistacji tworząc smakowitą kompozycję na leniwe popołudnie.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Zawartość torebki z ciastem miksujemy przez około 2-3 minuty, z jajem, masłem lub margaryną oraz esencją pistacjową, aż do połączenia się składników.
- Dno formy do tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy nim dno i boki formy, ciasto nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy przez 15 minut i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Mielone migdały łączymy z 2 łyżkami cukru trzcinowego, śmietaną i żółtkami.
- Masę wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy 15 minut.
- Podczas zapiekania roztapiamy masło na patelni, dodajemy cukier, podsmażamy orzechy Bakalland przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy dżem.
- Orzechy z morelowym karmelem wykładamy na wierzch tarty i pieczemy kolejne 20 minut.
- Ostudzone kawałki tarty dekorujemy pikiem.
Kombinacja bakalii i owoców to znakomity dodatek do popołudniowej kawy. :)