1h 50min 12 porcji Średni
Tarta z marchewką

Tarta z marchewką

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 800 g marchewek
  • 6 łyżek cukru
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajo
  • garść świeżej kolendry
  • pieprz i sól

Jak przygotować tartę z marchewką?

Tarta z marchewką w wydaniu słodko-wytrawnym. Zachęcamy do wypróbowania!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Marchew obieramy i tniemy w grube plastry.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Na dnie formy do tarty mieszamy ocet balsamiczny z cukrem, po czym wstawiamy formę na 10 minut do piekarnika.
  6. Po 10 minutach ostrożnie wyciągamy formę. Układamy na dnie warstwę marchewek, zatapiając je w occie.
  7. Resztę marchewek obtaczamy w rozbełtanym w śmietanie jajku, garści poszatkowanej świeżej kolendry, pieprzu oraz soli.
  8. Układamy kolejną warstwę marchewek w formie.
  9. Marchewki polewamy pozostałą mieszanką śmietanowo-jajeczną.
  10. Na koniec całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem tak, by marchewki były dobrze przykryte, a ciasto przywierało do brzegów.
  11. Tartę pieczemy w 180°C przez 45-50 minut (aż ciasto nabierze koloru).
  12. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut, po czym przykładamy do formy talerz i szybko obracamy ją tak, aby opadła na talerz.

Ciekawe, co bliscy powiedzą na taką propozycję podania marchewki.

Średnia: 3,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: