Tarta z marchewką

  • 0,0
  • Średni
  • 1h 50min
  • 12 porcji
  • 0
Tarta z marchewką

Tarta z marchewką

  • 0,0
  • Średni
  • 1h 50min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 800 g marchewek
  • 6 łyżek cukru
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 jajo
  • garść świeżej kolendry
  • pieprz i sól

Jak przygotować tartę z marchewką?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Tarta z marchewką w wydaniu słodko-wytrawnym. Zachęcamy do wypróbowania!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Marchew obieramy i tniemy w grube plastry.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Na dnie formy do tarty mieszamy ocet balsamiczny z cukrem, po czym wstawiamy formę na 10 minut do piekarnika.
  6. Po 10 minutach ostrożnie wyciągamy formę. Układamy na dnie warstwę marchewek, zatapiając je w occie.
  7. Resztę marchewek obtaczamy w rozbełtanym w śmietanie jajku, garści poszatkowanej świeżej kolendry, pieprzu oraz soli.
  8. Układamy kolejną warstwę marchewek w formie.
  9. Marchewki polewamy pozostałą mieszanką śmietanowo-jajeczną.
  10. Na koniec całość przykrywamy rozwałkowanym ciastem tak, by marchewki były dobrze przykryte, a ciasto przywierało do brzegów.
  11. Tartę pieczemy w 180°C przez 45-50 minut (aż ciasto nabierze koloru).
  12. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut, po czym przykładamy do formy talerz i szybko obracamy ją tak, aby opadła na talerz.

Ciekawe, co bliscy powiedzą na taką propozycję podania marchewki.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z marchewką
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0