Tarta z mandarynkami i kurczakiem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka
  • 2 żółtka
  • 2 mandarynki bez pestek
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku
  • 2 suszone papryczki chilli
  • mała puszka kukurydzy
  • mała czerwona cebula
  • pół łyżeczki curry
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
Dekoracja
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Słodko-ostre połączenie mandarynek i kurczaka to wariacja, którą trzeba wypróbować! To energetyczne danie na stałe zagości w niejednej kuchni.

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C bez termoobiegu.
  4. Ciastem wykładamy formę i pieczemy 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Śmietanę mieszamy z curry, żółtkami oraz pieprzem i solą.
  6. Przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez 10 minut.
  7. Filet z kurczaka kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na patelni.
  8. Pod koniec smażenia dodajemy ostrą, czerwoną paprykę w proszku i rozgniecione w moździerzu suszone papryczki chilli, a dla koloru odrobinę curry i kurkumy.
  9. Do składników dodajemy podsmażoną cebulę, kukurydzę oraz mandarynki.
  10. Na podpieczone nadzienie wykładamy przygotowane składniki i zapiekamy przez kolejne 20 minut.
  11. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
  12. Gotowe kawałki tarty dekorujemy pikiem.

Rozgrzewające i kolorowe połączenie na pewno zasmakuje nie tylko fanom kuchni dalekowschodniej!  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy