Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- duża szczypta soli
- 50 ml wody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- połowa kalafiora
- 4 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 żółtka
- 4 łyżki oliwy
- 100 g sera feta
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie
A gdyby tak zrobić tartę, która sprawdzi się jako obiad, danie główne na parapetówce i jako szybka przekąska w ciągu dnia? Ten przepis sprawdzi się na każdą okazję.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, tak samo jak formę do pieczenia tarty.
- Warzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Marchew obieramy i kroimy w większe słupki, paprykę przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Warzywa smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy na blaszce z piekarnika i pieczemy około 15 minut.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając na gładką masę.
- Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
- Kiedy ciasto się chłodzi, przekładamy upieczone warzywa do miski i blendujemy z dodatkiem oliwy z oliwek, do uzyskania gładkiej masy.
- Dodajemy żółtka i śmietanę, mieszając do połączenia się składników.
- Formę do tarty wyklejamy schłodzonym ciastem i pieczemy w piekarniku przez 30 minut, aż się zarumieni.
- Po upieczeniu studzimy spód, po czym wykładamy na niego krem z warzyw.
- Fetę kroimy w kostkę, a kalafiora w średniej wielkości różyczki i wykładamy na tarcie.
- Tartę wkładamy na kolejne 30 minut do nagrzanego piekarnika.
- Serwujemy na ciepło lub zimno posypaną szczypiorkiem i ozdobioną pikiem.
Przyznacie, że tarta ma nie tylko piękny kolor, ale i wyśmienicie smakuje.