Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 fenkuły
- 1 pomarańcza
- 250 g wędzonego łososia
- 50 g sera bleu
- 6 łyżek bazylii
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 1 jajo
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonej lawendy
Przygotowanie
Pieczony fenkuł? Jak najbardziej! A może połączyć go z wędzonym łososiem i... lawendą? Pycha!
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wychłodzonym ciastem wykładamy formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy jajo, pokrojone liście bazylii, połowę pokrojonego fenkułu oraz pieprz do smaku.
- Masę wykładamy na podpieczone ciasto i zapiekamy kolejne 20 minut.
- Łososia, pomarańczę oraz pozostałe fenkuły kroimy w kostkę, a następnie układamy na ciepłej tarcie.
- Tartę dekorujemy suszoną lawendą i pikiem.
- Podajemy na ciepło lub na zimno.
Nietypowe połączenia i wyjątkowy smak to świetna odmiana od rutynowych posiłków. Smacznego! :)