Tarta z fenkułem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 2 fenkuły
  • 1 pomarańcza
  • 250 g wędzonego łososia
  • 50 g sera bleu
  • 6 łyżek bazylii
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 jajo
  • pieprz
Dekoracje:
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy

Przygotowanie

Pieczony fenkuł? Jak najbardziej! A może połączyć go z wędzonym łososiem i... lawendą? Pycha!

  1. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wychłodzonym ciastem wykładamy formę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy jajo, pokrojone liście bazylii, połowę pokrojonego fenkułu oraz pieprz do smaku.
  6. Masę wykładamy na podpieczone ciasto i zapiekamy kolejne 20 minut.
  7. Łososia, pomarańczę oraz pozostałe fenkuły kroimy w kostkę, a następnie układamy na ciepłej tarcie.
  8. Tartę dekorujemy suszoną lawendą i pikiem.
  9. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Nietypowe połączenia i wyjątkowy smak to świetna odmiana od rutynowych posiłków. Smacznego! :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy