1h 40min 16 porcji Łatwy
Tarta z dynią

Tarta z dynią

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 1 dynia hokkaido
  • 2 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 300 g orzechów ziemnych
  • 2 łyżki masła

Jak przygotować tartę z dynią?

Jesień za oknem najlepiej przegonić rozgrzewającym smakołykiem na talerzu. Na myśl o połączeniu karmelu, orzechów ziemnych i dyni od razu robi się cieplej!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Umytą dynię hokkaido kroimy na ćwiartki, wydrążamy pestki, układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy przez 30 minut.
  4. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na blat o grubości 5 mm, po czym wykładamy nim dno i boki formy. Spód tarty (około 24 cm) podpiekamy w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
  6. Miękki miąższ dyni drążymy łyżką i blendujemy z jogurtem greckim na kremową masę.
  7. Do dyniowego puree dodajemy 1 łyżkę miodu, jajka, cynamon, połowę brązowego cukru i szczyptę soli. Miksujemy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy.
  8. Masę wylewamy na podpieczone ciasto i zapiekamy kolejne 25 minut.
  9. W garnku na średnim ogniu podgrzewamy pozostałą część cukru, 3 łyżki miodu i 2 łyżki masła, pilnując, aby karmel się nie przypalił.
  10. Po kilku minutach odstawiamy garnek z ognia i  dosypujemy orzechy ziemne, szybko mieszając całość.
  11. Tak przygotowany karmel wylewamy na wyciągnięte z piekarnika ciasto i odstawiamy do stężenia. Opcjonalnie na środku formujemy różyczkę z cienkiego paska dyni.
  12. Gotową tartę ozdabiamy pikami.

Słodko i pysznie!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: