Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g margaryny
- 1 jajko
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- sok z jednej cytryny
- 10 sztuk suszonych daktyli Bakalland
- 125 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 200 g orzechów laskowych Bakalland
- garść pistacji Bakalland
- 50 g miodu
- 3 łyżki wody różanej
- odrobina cynamonu
Przygotowanie
Jeśli pomiędzy bożonarodzeniowymi makowcami, piernikami i keksami znajdzie się miejsce na jeszcze jeden wypiek, ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Łączenie daktyli z orzechami laskowymi, miodem na lekko cytrynowym spodzie smakuje wyśmienicie.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Formę do tart (o średnicy około 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
- Szybko zagniatamy mieszankę do kruchego ciasta z jajem, margaryną i sokiem z cytryny.
- Ciasto wałkujemy na blat o grubości 5 mm i wyklejamy nim dno i boki formy.
- Spód tarty podpiekamy w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut.
- Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy 2 jaja, orzechy laskowe i pistacje.
- Masę przyprawiamy cynamonem i wylewamy na podpieczony spód, wykładamy daktyle i pieczemy kolejne 20 minut.
- Miód mieszamy z wodą różaną, polewamy tartę i doprawiamy cynamonem.
- Tartę zapiekamy kolejne 10 minut.
- Gotową ozdabiamy pikiem.
Przyznacie, że już od pierwszego kęsa czuć smak Świąt.